вівторок, 28 червня 2022 р.

 

Експрес-інформація до Дня Конституції

День Конституції України — державне свято України. Святкується щорічно 28 червня на честь ухвалення Конституції України того ж дня 1996 року.
28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію. Свято вважається одним із наймолодших, адже воно з’явилось лише після ухвалення Основного Закону України. День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції:
Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України.
Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
Ми живемо у незалежній країні, ім’я якій Україна. Всі ці роки – то роки нашого воскресіння, єднання, осмислення своєї долі й історії. А перед ними, цими роками незалежності, були століття, якими українці йшли до своєї держави.
Найвищий закон утверджує багатовікове прагнення українського народу до незалежності і власної держави. Прийняття Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України.
Попередники сучасної української Конституції:
«Руська правда» доби Київської Русі;
Конституція Пилипа Орлика — 1710 рік;
Конституція УНР — 9 квітня 1918 року;
Мала конституція ЗУНР — 13 листопада 1918 року;
Тимчасова Конституція Карпатської України — 15 березня 1939 року.
- Процес підготовки Конституції України затягнувся на шість років – з 1990 по 1996 рік.
- Активний період роботи над документом зайняв три місяці. При підготовці до другого читання в документ внесли близько шести тисяч поправок.
- 21 червня 1996 року було прийнято доповнення про виключне право народу визначати і змінювати конституційний лад і про те, що це право не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.
- Засідання Верховної ради щодо прийняття Основного Закону тривало цілу добу.
- Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.
- 22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України, Конституція в мініатюрі розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тис. букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. Текст книги написаний індійської тушшю. Сама ж мініатюра виконана зі спеціальної тонкого паперу.
Міні-Конституція знаходиться в чохлі з зображенням герба. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Мініатюра була передана в Музей книги і друкарства.
Вітаємо українців із Днем Конституції! Бажаємо щастя і добробуту кожній родині! Нехай на нашій землі завжди панує мир, закон та право!







Немає коментарів:

Дописати коментар